|
۲۹ بهمن ۱۳۸۳ |
|
صفحه 2 از 2 10. دلجويى و مهرورزى متقابل حضرت رضا، عليهالسلام، روز غدير را »يوم التودّد« خواندند؛ يعنى روز مهر ورزيدن. در چنين روزى بايد معتقدان به ولايت، غم را از دل دوستان حضرت به هر نحوى كه مقدور باشد برطرف نمايند.
11.- ايجاد زمينههاى شادمانى عيد غدير يادآور بزرگترين و گرانقدرترين خاطره اسلام است خاطره استمرار رسالت پيامبر، صلّىاللَّهعليهوآله، با امامت على، عليهالسلام. در چنين روزى نه تنها خود بايد دلشاد باشيم بلكه بايد زمينه شادمانى ديگر برادران ايمانى راهم فراهم سازيم. حضرت رضا، عليهالسلام، مىفرمايد: سرّ فيه كلّ مؤمن و مؤمنة. (در روز غدير) هر مرد و زن مؤمنى را شادمان سازيد.
12. پيوند با بستگان و خويشان در اين روز زمينه صله رحم - كه از سفارشات مؤكد اسلام است - كاملاً فراهم است. حضرت صادق، عليهالسلام، صله رحم را يكى از وظايف روز غدير بر شمردند: شايسته است در روز غدير با نيكى كردن، روزه گرفتن نماز خواندن و صله رحم بسوى خداوند متعال تقرب جوييد.
13. گشادهدستى نسبت به خانواده يكى از دستورات اسلام ايجاد زمينههاى لازم در جهت راحتى و آسايش خانواده است و به مناسبت عيد غدير تاكيد بيشترى شده است. حضرت امام صادق، عليهالسلام، مىفرمايد: و يوسّع الرّجل فيه على عياله. (در روز غدير) مرد بايد براى خانواده خود گشايش بيشترى فراهم كند.
14. كارگشايى برآورده ساختن نيازهاى مردم و رفع گرفتارى آنان از سنتهاى پسنديده در اسلام است و به انجام اينگونه كارها تاكيد فراوان شده است. على، عليهالسلام، مىفرمايد: و البرّ فيه يثمر المال و يزيد فى العمر. نيكى كردن (در روز غدير) مال را ثمربخش مىسازد و بر عمر مىافزايد.
15. هديه دادن هديه دادن و گرفتن با توجه به ضوابط شرعى كار پسنديدهاى است و اثرات روانى خاصى، مخصوصاً در كودكان و نوجوانان دارد و بهترين موقعيت هديه دادن عيد غدير است. و حضرت رضا، عليهالسلام، عيد غدير را روز هديه و بخشش مىنامد: يوم الحباء و العطيّة. (عيد غدير) روز بخشش و هديه دادن است.
16. ابراز برائت اعلام بيزارى از دشمنان خداوند روزه داشتن در روز عيد غدير پاداشى معادل روزه گرفتن در همه عمر دنيا را دارد.
از پايههاى اساسى اسلام است و روز غدير روز بيزارى از كسانى است كه با نپذيرفتن امامت حضرت على، عليهالسلام، آشكارا با خدا و با پيامبر خدا مخالفت نمودند و بزرگترين جنايت و خيانت را به تاريخ بشريت كردند و در حقيقت اين عدم پذيرش سرآغاز تمام بدبختىها و بيچارگىها بود. بنابراين روز غدير، روز برائت از اينهمه ستمكارى و ستمكاران است. در يكى از دعاهاى روز غدير آمده است: و نبرأ ممّن يبرأ منه و نبغض من أبغضه. ما بيزارى مىجوييم از آن كس كه از على [عليهالسلام] بيزارى جويد و دشمن داريم آن كس كه على [عليهالسلام] را دشمن دارد.
17. ذكر صلوات حضرت رضا، عليهالسلام، در وصف عيد غدير فرمود: يوم إكثار الصّلوة على محمّد و ال محمّد. روز غدير روز صلوات فرستادن فراوان بر محمد و آل محمد است.
18. غسل امام صادق، عليهالسلام، فرمودند: هنگامى كه روز غدير فرا برسد بايد در فراز آن (هنگام ظهر) غسل كرد.
19. نماز و نيايش روز عيد غدير بهترين فرصت و موقعيت براى نيايش است؛ چرا كه روز غدير روز سپاس و ستايش به پيشگاه حضرت احديت است. حضرت رضا، عليهالسلام، مىفرمايد: هو اليوم الّذى يزيد اللّه فى حال من عبد فيه. روز غدير روزى است كه خداوند، بر توان كسى كه او را نيايش كند، مىافزايد. و فرمود: روز غدير روزى است كه دعا در آن مستجاب مىگردد. نماز عيد غدير دو ركعت است كه بايد در هر ركعت پس از حمد ده، مرتبه سوره توحيد، ده بار آيةالكرسى و ده مرتبه سوره قدر را خواند. وقت نماز نيم ساعت پيش از ظهر است. پاداش اين نماز برابر است با صدهزار حج و صدها هزار عمره. كسى كه اين نماز را بخواند، هر چه از خداوند بخواهد برآورده شود.
20. زيارت زيارت يكى از سنن سازنده اسلامى است چه از نزديك چه از دور. زيارت يك پيوند معنوى بسيار قوى بين شيعه و مقدسات اوست. از جمله آنها زيارت حضرت على، عليهالسلام، از دور و نزديك است. امام رضا، عليهالسلام، به پسر ابىنصر فرمودند: هر جا كه باشى در روز عيد غدير در بارگاه اميرالمؤمنين، عليهالسلام، حاضر باش. بى ترديد، خداوند، گناهان شصت ساله هر مرد و زن مؤمن را مىآمرزد و چند برابر آنچه در ماه رمضان، شب قدر و شب عيد فطر از آتش آزاد ساخته در آن روز آزاد مىسازد. در اين مورد به كتب ادعيه مراجعه شود.
21. خواندن دعاى ندبه طبق مدارك معتبر خواندن دعاى ندبه در چهار عيد مستحب است؛ جمعه، فطر، قربان و غدير. توجه به فرازهاى اين دعا بخصوص آن قسمت كه در رابطه با غدير و خلافت حضرت، عليهالسلام، مىباشد ضرورى است.
22. پيمان برادرى (عقد اخوت) سنت عقد اخوت و برادرى در اسلام به زمان پيامبر اكرم، صلّىاللَّهعليهوآله، مىرسد. در آن موقع پيامبر، صلّىاللَّهعليهوآله، بين مهاجرين و انصار پيمان برادرى را منعقد نمودند. و بجا خواهد بود كه اين پيمان برادرى در روز عيد غدير برگزار بشود. براى نحوه بستن عقد به »مفاتيحالجنان« مراجعه كنيد.
×. ستاد بزرگداشت غدير با همكارى مؤسسه تحقيقاتى احياى غدير، مشهد مقدس. ماهنامه موعود شماره 24
|