صفحه نخست arrow مقالات arrow امام مهدي (َص) arrow پيش‌نويس منشور راهبردي فرهنگ مهدويت
spacer
«مؤسسة فرهنگي موعود عصر(عج)»، معجم مؤلّفين مهدوي را به‌زودي منتشر مي‌کند.
ادامه مطالب ...
 
advertisement.png, 0 kB
Advertisement
spacer
spacer

جستجوگر سايت

جستجوگر گوگل


جست‌وجو در سايت موعود

مطالب مرتبط

 
پيش‌نويس منشور راهبردي فرهنگ مهدويت چاپ پست الكترونيكي
۳۰ شهريور ۱۳۸۵

اشاره:

 در پي درج پيش‌نويس منشور راهبردي فرهنگ مهدويت در شماره 57 مجله موعود، اين پيش‌نويس مورد بازنگري قرار گرفت و نيمه شعبان امسال آمادة عرضه شد. اينك ويرايش نخست آن براي اطلاع همة عزيزاني كه اين موضوع را دنبال مي‌كنند، تقديم مي‌شود.

  •  مقدمه
 در چند سال گذشته شور و شوق ظهور منجي موعود در سراسر جهان و در ميان همه اقوام، ملل و مذاهب رشدي شتابان داشته و مباحث مربوط به آخرالزمان‏شناسي و منجي‏گرايي با سرعتي باورنكردني گسترش يافته است. پيروان اهل بيت‏عليهم السلام در سرزمين اسلامي ايران نيز به مدد انفاس قدسي حضرت بقيةاللَّه الأعظم - أرواحنا له الفداء - توجه روزافزوني درباره موضوع مهدويت و انتظار پيدا كرده و عاشقان مهدي‏(ع) گوشه، گوشه اين سرزمين را تبديل به مجالس ذكر ياد و نام آن عزيز كرده‏اند.

 امروزه در كشور ما كمتر مركز علمي و آموزشي ديده مي‏شود كه در آن محفل، انجمن، كانون، گروه يا نشريه‏اي با هدف تبليغ و ترويج باور مهدوي يا تحقيق و پژوهش در اين زمينه شكل نگرفته باشد. رسانه‏هاي عمومي، اعم از صدا و سيما، مطبوعات و پايگاه‏هاي اطلاع‏رساني نيز از اين قافله عقب نمانده و با سرعت روزافزوني به سمت توليد آثار ديداري، شنيداري و نوشتاري مرتبط با فرهنگ مهدويت به پيش مي‏روند. از سوي ديگر شاهد افزايش مراكز و مؤسسات فرهنگي، تبليغي و پژوهشي مهدوي در كشور هستيم.

 شرايط به وجود آمده، اگرچه موجب زنده شدن روح اميد و سرزندگي در جامعه ما شده و باور به ظهور منجي موعود را بيش از پيش در جامعه ما زنده ساخته است، اما بيم‏ها و نگراني‏هايي را هم در بين صاحب‏نظران مباحث اعتقادي و فرهنگي ايجاد كرده است؛ زيرا فضاي موجود، زمينه طرح افكار و انديشه‏هاي انحرافي و ديدگاه‏ها و نظرات افراطي و تفريطي در زمينه باور مهدوي و فرهنگ انتظار را نيز فراهم ساخته است و بيم اين مي‏رود كه عده‏اي به دليل نشناختن درست اين باور و فرهنگ، نداشتن بينش عميق در اين زمينه و يا تحت تأثير برخي دشمنان دانا و دوستان نادان، علاوه بر اين كه خود دچار آسيب و انحراف عقيدتي شوند، فرهنگ ارزشمند مهدويت را نيز دچار آسيب سازند.

 از اين‏رو، ضروري به نظر مي‏رسد كه مراكز و مؤسسات فعال مهدوي با تدوين منشوري كه در آن اصول و چارچوب‏هاي فعاليت‏هاي پژوهشي، آموزشي و ترويجي در حوزه مهدويت تبيين شده‏باشد، مقدمات ايجاد وحدت نظري و عملي در اين زمينه را فراهم آورند و جلوي آسيب‏ها و انحراف‏هاي احتمالي را بگيرند. تنها در اين صورت است كه مي‏توان اميدوار بود جامعه شيعي ايران از يگانه دستاويز خود براي نيل به سعادت و رستگاري دنيوي و اخروي به خوبي استفاده كند و با بهره‏گيري از فرهنگ مهدويت از فتنه‏ها و آشوب‏هاي عصر غيبت به سلامت به درآيد.

 پيش‏نويس حاضر با اين هدف از سوي «مؤسسه فرهنگي موعود» تهيه شده است و اميدواريم پس از بحث و بررسي نهايي، به عنوان سندي براي فعاليت‏هاي مهدوي در كشور مطرح شود.

 در همين‏جا از همه صاحب‏نظران و فعالان در حوزه مباحث مهدوي دعوت مي‏كنيم كه با ارائه ديدگاه‏ها و نظرات خود درباره اين پيش‏نويس قدم مؤثري در راه اتقان و تكميل آن بردارند.

 

1. مباني نظري


 1-1. «امامت»، تداوم «نبوت» و تكميل كننده رسالت خاتم‏الانبياء(ص) بوده و در عصر حاضر امامت در وجود شريف حضرت خاتم الاوصياء امام مهدي(عج) تجلي يافته است.

 1-2. بر اساس روايات قطعي و ترديد ناپذيري كه از بر گرامي اسلام‏(ص) و ائمه معصومين(ع) به ما رسيده است معرفت امام زمان بر هر فردي لازم است، و دست نيافتن به اين معرفت برابر با مرگ جاهلي (مرگ در حال كفر يا شرك يا نفاق) است.

 1-3. معرفت امام زمان آنگاه مي‏تواند ما را از مرگ جاهلي برهاند كه بتوانيم با شناسايي امام عصر خود، از هدايت‏هاي او بهره‏مند شويم و اوامر و نواهي او را پاس داريم.

 1-4. امام مهدي‏(ع) آخرين حجت خدا، تداوم‏بخش سلسله حجت‏هاي الهي، خاتم اوصيا، وارث همه انبيا و اولياي پيشين و آخرين امام از نسل بر اكرم‏(ص) است.

 1-5. حضرت حجّت‏(ع) با وجود غيبت ظاهري، شاهد و ناظر بر اعمال شيعيان بوده و از همه آنچه بر آنان مي‏گذرد آگاه است.

 1-6. امام مهدي‏(ع) از پس پرده غيبت اداره و ولايت امور جهان را بر عهده دارد و عنايت آن حضرت شامل حال مردم مي‏شود.

 1-7. بر اساس روايات اسلامي و فرمايش صريح امام عصر(ع)، در عصر غيبت، فقهاي عظام شيعه حجت بر همه مردم بوده و آنها موظفند ديدگاه و نظرات اين فقها را در همه امور خود مورد توجه قرار دهند.

 1-8. هدايت و سرپرستي امور سياسي ـ اجتماعي مسلمانان در عصر غيبت به فقيهي برگزيده از ميان فقهاي جامع‏الشرايط سپرده شده است و مردم با پذيرش ولايت اين فقيه مي‏توانند جامعه خود را تا عصر ظهور امام عصر(عج) به نحو شايسته‏اي كه مورد رضاي آن حضرت است، اداره كنند.

 1-9. انتظار منجي موعود و اعتقاد به تحقق آينده روشن و به دور از هرگونه تيرگي، تباهي، ظلم و فساد براي جهان در ميان همه ملل و نحل و به ويژه پيروان اديان ابراهيمي مطرح بوده و همه مسلمانان اعم از شيعه و اهل سنت در انتظار ظهور مردي از خاندان بر اكرم‏(ص) و از نسل فاطمه زهرا(س) هستند.

 1-10. در تفكر شيعي، انتظار موعود، به عنوان يك اصل مسلم اعتقادي مطرح بوده و همه شيعيان موظفند همواره در انتظار ظهور آخرين حجت خدا باشند.

 1-11. انتظار، عملي آگاهانه همراه با آمادگي و مجاهده، در سطوح مختلف فكري، اخلاقي و عملي براي ساختن آينده مطابق برنامه و نقشه الهي است.

 1-12. انتظار، ضامن حفظ سلامتي اخلاقي فرد و جامعه، تداوم انگيزه مجاهده و تلاش، بقاي روحيه اميدواري و نشاط در جامعه، پايداري و شكيبايي در برابر سختي‏ها و مشكلات، مصونيت عمومي در برابر ابتلائات سوء عصر غيبت و بالاخره گسترش و تعميق انس و الفت با ساحت قدس اهل بيت‏(ع) است.

 1-13. بر اساس تعاليم ائمه معصومين‏عليهم السلام منتظر بايد هر لحظه آماده ظهور باشد و زندگي خود را چنان سامان دهد كه هر زمان اراده خدا به ظهور تعلق گرفت بتواند با سربلندي در پيشگاه حجت خدا حاضر شود.

 1-14. شيعيان در عصر غيبت، وظايف و تكاليف مختلفي در برابر حجت خدا دارند و تنها با عمل كردن به آنها مي‏توانند در برابر آن حضرت سربلند باشند و از اين طريق رضايت خداوند را به دست آورند.

 1-15. از مهم‏ترين وظايف شيعيان در برابر حجت خدا، پيراستن خود از خصايص ناپسند و آراستن خود به اخلاق نيكو، حفظ و تقويت پيوند قلبي با امام عصر(ع) و تجديد دائمي عهد و پيمان با آن حضرت، كسب آمادگي همه جانبه فكري، فرهنگي و عملي و مهيا كردن شرايط براي ظهور، ارتباط با فقها و مراجع تقليد، به عنوان نواب عام امام عصر(ع) و دعا براي تعجيل فرج است.

 1-16. در عصر حاضر كه دوران امامت و ولايت آخرين حجّت خدا، امام مهدي‏(ع) است، ما از يك سو وظيفه داريم كه به ريسمان ولايت مهدوي چنگ زنيم و همه‏ي مناسبات فردي و اجتماعي خود را بر اساس خواست و رضايت آن حضرت كه از طريق كتاب و سنت به دست ما مي‏رسد، سامان دهيم و از سوي ديگر مكلفيم كه از تمسك به ولايت دشمنان ايشان خودداري كنيم و از هر آنچه كه در تقابل با اين ولايت است بيزاري جوييم.

 1-17. شناسايي همه جانبه (نظري و عملي) كفر، شرك و نفاق و مظاهر آنها در عصر حاضر براي پيراستن مناسبات فردي و جمعي مسلمانان از شائبه‏ها و كسب آمادگي براي مقابله با آن مظاهر و اصلاح مناسبات و مصونيت بخشي به وجوه مختلف حيات فرهنگي و مادي مسلمين امري ضروري و اجتناب‏ناپذير است.

 1-18. امام راحل‏(ره) با طرح انديشه حكومت اسلامي در عصر غيبت و تلاش خستگي‏ناپذير در راه تحقق اين انديشه به «انتظار» معنا و مفهوم تازه‏اي بخشيد و تعريفي نو از رسالت و تكليف شيعيان در برابر حجت خدا ارائه داد.

 1-19. پرداختن به باور مهدوي و فرهنگ انتظار، ضرورت انكارناپذير عصر ماست و احيا و گسترش اين باور و فرهنگ در جامعه ما مي‏تواند اقشار مختلف، به ويژه جوانان را در برابر امواج مسموم تهاجم فرهنگي بيگانه بيمه سازد.

 

2. راهبردها


 2-1. شناسايي و نقد بنيادين وجوه مختلف فرهنگ و تمدن مغرب زمين، به عنوان فرهنگ و مدنيتي كه در تقابل جدي با آرمان «حقيقت مدار»، «معنويت‏گرا» و «عدالت محور» مهدوي قرار دارد؛ زيرا انسان‏هاي عصر غيبت تنها زماني مي‏توانند به ريسمان ولايت مهدوي چنگ زنند و به تمام معنا در سلك منتظران موعود قرار گيرند كه باطل زمان خويش را به‏درستي بشناسند و با تمام وجود از آن بيزاري جويند.

 2-2. شناخت و نقد جدي مناسبات فرهنگي، سياسي و اقتصادي حاكم بر جوامع اسلامي؛ مناسباتي كه عمدتاً به تقليد از الگوهاي توسعه غربي و تحت تأثير انديشه‏هاي عصر مدرنيته در اين جوامع شكل گرفته است؛ چرا كه اين جوامع بدون شناخت جدي از وضع موجود خود نمي‏توانند به راهكارهاي مبتني بر آموزه‏هاي ديني براي خروج از فتنه‏هاي فراگير عصر غيبت دست يابند.

 2-3. تلاش در جهت تدوين استراتژي سياسي، فرهنگي، اقتصادي و نظامي جوامع اسلامي در عصر غيبت و تا رسيدن به عصر طلايي ظهور، براساس انديشه مهدوي و فرهنگ انتظار.

 2-4. تبيين وظايف و مسئوليت‏هاي نهادها و دستگاه‏هاي مختلف فرهنگي، آموزشي، تبليغي و اجرايي در جهت توسعه و تعميق باور مهدوي در جامعه ما.

 2-5. بازشناسي وجوه مختلف اعتقادي، تاريخي، فرهنگي و اجتماعي انديشه مهدوي و فرهنگ انتظار با بهره‏گيري از منابع متقن و مستدل و استفاده از همه توان مراكز علمي حوزوي و دانشگاهي در زمينه مباحث كلامي، فلسفي، عرفاني، اخلاقي، حقوقي، سياسي و... .

 2-6. تلاش در جهت پالايش انديشه ناب مهدوي از هرگونه شائبه جعل و تحريف و زدودن اين انديشه از زنگارهاي جهل و خرافه، سخنان سست و بي‏اساس و هرگونه ديدگاه انحرافيِ مبتني بر افراط يا تفريط.

 2-7. پاسخ‏گويي عالمانه و متناسب با نيازهاي روز به شبهات، پرسش‏ها و ابهام‏هاي موجود در زمينه منجي‏گرايي شيعي.

 2-8. شناساندن معارف مهدوي به نسل جوان و نهادينه ساختن اين معارف در متون آموزشي از دبستان تا دانشگاه.

 2-9. احيا و گسترش فرهنگ انتظار و تلاش براي شناساندن نقش سازنده اين فرهنگ در پايداري و پويايي جوامع اسلامي.

 2-10. تبيين وظايف و تكاليف مردم در برابر حجت خدا و امام عصر(ع)، نهادينه ساختن اين وظايف و تكاليف در فرد و اجتماع و آماده ساختن جامعه اسلامي براي استقبال از واقعه مبارك ظهور.

 2-11. مقابله جدي با كليه جريان‏هاي سياسي - فرهنگي كه در قالب كتاب، نشريه، فيلم، نرم‏افزارهاي رايانه‏اي، پايگاه‏هاي اطلاع‏رساني جهاني (اينترنت) و... به تقابل با انديشه موعودگرايي شيعي مي‏پردازند، از طريق گسترش فرهنگ ناب مهدوي و نقد و بررسي جريان‏ها و تفكرهاي انحرافي و التقاطي.

 2-12. بررسي و نقد كليه ديدگاه‏هايي كه از سوي متفكران مادي‏گرا و فرقه‏هاي انحرافي در زمينه جهان آينده و آينده جهان مطرح شده است.

 2-13. بهره‏گيري شايسته از ابزارهاي هنري و رسانه‏هاي ديداري و شنيداري به ويژه سينما و تلويزيون براي تبليغ و ترويج معارف مهدوي.

 2-14. ترويج و گسترش مفاهيمي چون اميد به آينده، ياري مظلومان، منجي‏گرايي، ظلم‏ستيزي، عدالت‏خواهي، معنويت‏گرايي و... كه از عناصر جوهري فرهنگ مهدويت و انتظار به شمار مي‏آيند، از طريق قالب‏هاي مختلف هنري (ادبيات داستاني، شعر، نمايش‏نامه، فيلم و...).

 2-15. گشودن زواياي جديد در طرح مباحث مهدوي و پرداختن به موضوعات مختلف فرهنگي، سياسي، اجتماعي از منظر فرهنگ انتظار.

 

3. سياست‏ها


 3-1. توجه به جايگاه و شأن رفيع امام عصر(ع) و خودداري از به كار بردن كلمات و تعابيري كه شايسته جايگاه و شأن آن حضرت نيست.

 3-2. توجه به ديدگاه‏ها و نظرات مراجع عظام تقليد براي در امان ماندن از هرگونه افراط و تفريط در فعاليت‏هاي مهدوي.

 3-3. توجه به كاركردهاي مجالس و مراسم مهدوي و تلاش براي حفظ كاركرد اصلي اين مجالس و مراسم كه چيزي جز تجديد پيمان با امام عصر(ع)، يادآوري تكاليف و رسالت‏هاي ما نسبت به آن امام، ترويج فرهنگ انتظار و آماده‏سازي جامعه براي ظهور يگانه منجي عالم بشريت نيست.

 3-4. پرهيز از تعيين وقت براي ظهور و متمركز كردن همه تلاش‏هاي فرهنگي، تبليغي بر اصل لزوم انتظار فرج، منتظر نگهداشتن مردم، حفظ شادابي و سرزندگي انتظار در آن‏ها و يادآوري وظايف منتظران.

 3-5. پرهيز از طرح مطالب سست، واهي و بي‏اساس مبتني بر خواب و رؤيا براي ترويج و تبليغ فرهنگ انتظار.

 3-6. پرهيز از دامن زدن به موضوع تشرفات و خودداري از طرح تشرفاتي كه منبع و مستند محكم و قابل اعتمادي ندارند.

 3-7. خودداري از بهره‏برداري‏هاي مادي از موضوع تبليغ و ترويج نام امام عصر(عج) و پرهيز از هرگونه برخورد سوداگرانه و با هدف طرح خود، با اين موضوع.

 3-8. بسنده نكردن به بُعد احساسي و عاطفي موضوع مهدويت و انتظار و تلاش در جهت بالا بردن سطح معرفت مردم در اين زمينه.

 3-9. پرهيز از هرگونه افراط و زياده‏روي در طرح ياد و نام امام عصر(عج) در محافل، مجامع، رسانه‏ها و دستگاه‏هاي تبليغي به گونه‏اي كه موجب زدگي مردم از اين موضوع شود.

 3-10. توجه به تمايزها و تفاوت‏هاي ادبيات آخرالزماني و منجي‏گرايي شيعي با ادبيات آخرالزماني و منجي‏گرايي ساير اديان و مذاهب.

 3-11. بهره‏گيري از منابع متقن و مستدل در تبليغ و ترويج فرهنگ مهدوي.


 
< قبل   بعد >
spacer

spacer

Creative Commons License
(cc) 2008 Mouood Researching Institute. This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License.
هرگونه استفاده از محتويات اين پايگاه اطلاع رساني، در هر کجاي دنيا، تنها براساس مفاد توافقنامه Creative Commons 3.0، مجاز است.
(ح) 1386 تمامي حقوق اين پايگاه اطلاع رساني، متعلق به مؤسسه فرهنگي موعود است.